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Antioxidants and Free Radicals explained

April 18, 2011
Antioxidants are substances that may protect cells from the damage caused by unstable molecules known as free radicals.  Free radicals are molecules with a very reactive atom which can initiate reactions which create more free radicals leading to an uncontrolled chain reaction.
  • Oxygen, although essential for our lives, is also an important and dangerous component in the creation of free radicals.  Oxygen can react with harmless components in the body and create free radicals.
    Antioxidants “mop up” or react with these reactive sites on the molecule thereby making them relatively harmless.
 Free radical reactions can lead to cellular damage — a common pathway for cancer, aging, and a variety of diseases. Antioxidants interact with, and stabilize, free radicals and may prevent some of the damage free radicals might otherwise cause.
  • The molecules that give colour to many fruit and vegetables, the tannins in grape skin and many vitamins are antioxidants.  A diet rich in fruit, vegetables, green tea and red wine will contain natural amounts of good antioxidants and can therefore protect against free radical damage.

    Interestingly extra oxygen that is consumed during exercise does not represent a problem. Regular physical exercise enhances the antioxidant defence system and protects against exercise induced free radical damage. This is an important finding because it shows how smart the body is about adapting to the demands of exercise. These changes occur slowly over time and appear to parallel other adaptations to exercise.


    “Activating oxygen can produce compounds called radicals that put oxidative stress on cells. Such stress could ultimately lead to cancer and other diseases.”
    John Simon

    Definición de antioxidantes y radicales libres


    Los antioxidantes son substancias que pueden proteger a las células del daño causado por unas moléculas inestables llamadas radicales libres. Los radicales libres son moléculas con un átomo muy reactivo que pueden dar pie a reacciones que creen más radicales libres, lo que puede provocar una reacción en cadena.

    El oxígeno, aunque esencial para la vida, también es un componente importante y peligroso en la creación de radicales libres. El oxígeno puede reaccionar con componentes nocivos presentes en el cuerpo para crear radicales libres.

    Los antioxidantes “limpian” o reaccionan con los radicales libres convirtiéndolos en moléculas prácticamente inofensivas.

    Las reacciones de radicales libres pueden desembocar en cambios celulares, primer paso en la vía para la aparición de cáncer, envejecimiento y una multitud de afecciones. Una dieta rica en frutas, verduras, té verde y vino tinto contiene una cantidad óptima de antioxidantes y, por tanto, puede protegernos del daño causado por los radicales libres.

    Curiosamente, la cantidad extra de oxígeno consumida durante la práctica de un deporte no supone ningún problema. El ejercicio regular mejora el sistema de defensa de los antioxidantes y nos protege del daño de los radicales libres derivado de la práctica del deporte. Este es un importante descubrimiento porque nos demuestra la inteligencia del cuerpo a la hora de adaptarse a las necesidades del ejercicio. Estos cambios se producen lentamente a lo largo de un tiempo y son paralelos a otras adaptaciones al ejercicio.

    Antioxidants from Green Tea

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